Energy is Flowing

Posttraumatisch Stressstoornis en cranio-sacraal therapie

Dr. John Upledger, die cranio-sacraal therapie heeft ontwikkelt en groot heeft gemaakt in de 20ste eeuw, werkte veel met Vietnam veteranen. Naast veteranen komt posttraumatische stressstoornis ook voor bij slachtoffers van kindermishandeling, misbruik, ongevallen of oorlogstrauma’s. Waarom is cranio-sacraal therapie een uitstekende behandelwijze om posttraumatische stressstoornis te verwerken?

Ten eerste er is geen bullshit. Het is geen therapie met oeverloos gepraat. Er wordt contact gemaakt en geluisterd naar het lichaam. En het lichaam, in tegendeel tot het denken/ego/ik  liegt niet! Trauma’s zijn veelal in het lichaam verankert. De beelden en negatieve gedachten spelen zich wel in je hoofd af, maar de hartkloppingen, stress hormonen en verkrampte spieren zijn in het lichaam. Lichaam en geest zijn dan ook met elkaar verweven, veel meer dan reguliere zorg doet geloven. Cranio-sacraal therapie is bij uitstek een therapie die zonder vooroordelen naar het lichaam luistert en vandaar uit het trauma laat spreken.

Onderzoek over Cranio en PTSS

Dr. Upledger heeft ook een wetenschappelijk onderzoek gedaan met Vietnam veteranen. Hierbij kreeg een groep veteranen met posttraumatisch stress syndroom 8 dagen lang intensief behandelingen met cranio-sacraal therapie. Na afloop scoorden alle deelnemers beter op verschillende symptomen zoals depressie, angst, paranoia, vijandigheid en somatische pijn. Kijk hieronder ook de indrukwekkende documentaire die gemaakt is tijdens dit onderzoek.

Volgens Upledger helpt cranio-sacraal therapie bij de volgende symptomen gerelateerd aan posttraumatic stressstoornis:

  • Insomnia
  • Overgevoeligheid op zintuiglijke prikkels
  • Intrusie, een herhaaldelijke opkomende dwangmatige gedachte
  • Flashbacks
  • Paniekaanvallen
  • Chronische angst
  • Depressie en suicidale gedachten

Cranio-sacraal therapie helpt op verschillende manieren om deze symptomen te doen stoppen of afnemen. Onder meer door betere verbinding te maken tussen linker en rechter deel van het brein. Als de circulatie van hersenvloeistof wordt bevordert, dan worden blokkades opgelost. Tevens komen bij bovenstaande klachten vaak lichte compressies voor op plekken als in onderrug, nek en bij het sphenoid bot. Met behulp van cranio-sacraal therapie kan dit uitstekend behandeld worden.

Ben jij of ken jij iemand die lijdt aan ptss  neem contact met mij op. Energy is Flowing is een praktijk van Willem Visser, gecertificeerd cranio-sacraal therapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *