Energy is Flowing

De Voedselmachine

Na het succes”Wij zijn ons Brein” werden er nog veel andere populaire wetenschappelijke boeken over de hersenen gepubliceerd. Nu is er een andere populair wetenschappelijk boek dat bovenaan de boeken top 10’s staat: “de mooie Voedselmachine” van Giulia Enders. En dit boek gaat niet over de hersenen, maar zoals de ondertitel al zegt over een “onderschat orgaan”, over de darmen.

De grote verdienste van dit boek is dat de darmen een keer in de spotlights komen. Enders legt simpel uit waarom de darmen zo belangrijk zijn. Eerst gaat ze stap voor stap het hele spijsverteringskanaal door, tevens worden poepen en overgeven leuk uitgelegd. Net als wat een allergie nu precies betekent.  Zij legt uit hoe de darmen de hersenen beinvloeden. De darmen hebben een enorm oppervlakte en met behulp van zenuwcellen in de darmen krijgen de hersenen veel informatie over wat er in het spijsverteringskanaal gebeurd. Zij legt uit hoe de darmen onze geestelijke gesteldheid beinvloeden en depressies kunnen veroorzaken.

Een groot deel van het boek vertelt ook over alle verschillende micro-organismen. Over bacteriën vooral dus. Over het immuunsysteem en bacteriën, over genen en bacteriën en over slechte bacteriën zoals Helicobacter en Salmonella. Er zijn 150 keer zoveel genen van onze darmbacteriën dan van de mens. Uitendelijk vertelt ze ook nog over de voor- en nadelen van antibiotica en over probiotica en prebiotica. Erg speels en luchtig geschreven en veel fascinerende anekdotes over interessante onderzoeken worden aangehaald.

Belangrijkste punt is wel dat het belang van een goed spijsverteringsstelsel en de invloed op de algehele gestel hiervan zo duidelijk wordt uitgelegd. Hiermee krijgen de darmen in de publieke opinie toch wel een opwaardering denk ik. Hopelijk komen er binnenkort ook mooie boeken over het hart of de lever.

 Wil jij ook jouw spijsverteringskanaal beter leren kennen?

Met behulp van cranio-sacraal therapie kun je stap voor stap door jouw hele spijsverteringskanaal heen. Hierbij leer je de verschillende plekken van je mond, slokdarm, maag en darmen beter kennen en vooral voelen. Erg interessant om te voelen wat Giulia Enders in haar boek vertelt en eventuele stoornissen van het spijsverteringskanaal zoals intoleranties, prikkelbare darm syndroom of ziekte van Crohn kunnen behandeld worden. Het lijkt mij ook interessant om te begeleiden en als het boek “de Voedselmachine” meeneemt krijg je 30% korting op een eerste sessie. Contact hier.

voedselmachine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *