Energy is Flowing

Parkinson en Cranio-sacraal therapie

De Ziekte van Parkinson is een slepende en complexe aandoening. Zelf heb ik een opa en oma van beide kanten van de familie zien lijden aan Parkinson. Cranio-sacraal therapie heeft de potentie om een uitstekende complementaire therapie te zijn om de Ziekte van Parkinson te behandelen en klachten te doen verminderen.

In “cranio voor ouderen” leg ik uit welke positieve effecten cranio-sacraal therapie kan hebben om ouderdomsziekten te voorkomen en behandelen. De ziekte van Parkinson valt hier natuurlijk ook onder. Vooral het beter laten doorstromen van het hersenvocht, kan een positieve invloed hebben. Hierdoor kan het afval uit de hersenen op een natuurlijke manier worden afgevoerd en verbindingen tussen hersendelen worden hersteld.

Daarnaast geeft cranio ook balans, ontspanning en rust voor de client. Voor symptomen van Parkinson zoals trillende benen en handen (tremor) kan dit erg nuttig zijn. De Ziekte van Parkinson komt ook in verschillende vormen en de heftigheid van de symptomen kan per persoon verschillen. Cranio-sacraal therapie is een therapie die ieder mens als uniek beschouwt en het lichaam als één geheel. Het lichaam geeft als het ware aan de therapeut aan waar aandacht nodig is. Iedere client krijgt dan ook een gepast behandeltraject toegespitst op de specifieke wensen van de client (het lichaam).

De elegante aanpak

De meest elegante aanpak is natuurlijk om de oorzaak van Parkinson aan de pakken. Helaas hebben onderzoekers nog niet de precieze oorzaak van de Ziekte van Parkinson achterhaald. Er is echter wel al het een en ander bekend dat ons kan helpen. Zoals algemeen bekend zijn het de dopamine producerende cellen die afsterven, waardoor Parkinson symptomen verschijnen. De dopamine makende zenuwcellen bevinden zich in het substantia nigra oftewel de zwarte kernen van de hersenen. Met de verschillende delen van de hersenen kun je contact maken met behulp van cranio-sacraal therapie (lees meer over cranio en brein). Zo kun je ook gewoon door handoplegging en intentie contact maken met die zwarte kern. Als dit contact kan worden gemaakt en ontlading of ontgifting vindt plaats, dan zal dit een heilzame werking hebben voor de client.

De bruine vlek is het Lewy Body in een zenuwcel van de zwarte kern.

De bruine vlek is het Lewy Body in een zenuwcel van de zwarte kern.

De potentie is echter nog groter, want stel dat je op celniveau contact kunt maken met de zenuwcellen in de zwarte kern? Bij de afgestorven zenuwcellen in de zwarte kernen is een opstapeling van een bepaald eiwit aangetroffen. Deze noemt men de Lewy Bodies. In een later stadium van Parkinson worden de Lewy Bodies ook in de middenhersenen en voorhersenen gevonden en tenslotte ook in de neocortex. Met behulp van communicatie met deze zenuwcellen (Cell Talk) kun je kijken wat de oorzaak is van deze accumulatie van afval (Lewy Bodies) in de cellen en natuurlijk schoonmaken. Dit is niet een makelijke oplossing, het vergt een diepe verbinding van client en therapeut met de zenuwcellen. Het is echter wel de meest elegante oplossing.

Basale Ganglia

Door het afsterven van neuronen in de substantia nigra ontstaat een dopamine tekort in de basale ganglia. De basale ganglia zijn gelegen in het middenbrein aan de wanden van de laterale ventrikels. Zij maken deel uit van het motorisch systeem. Dit motorisch systeem is grotendeels verantwoordelijk voor de automatische en meestal onbewuste bewegingen. Door het dopamine tekort gaan de bassale ganglia minder functioneren. Langzaam bewegen, trillen, voorover gebogen lopen en stijve spieren zijn het gevolg.

Wat kan cranio betekenen voor aangetaste bassale ganglia? Ten eerste zijn de bassale ganglia gelegen aan de laterale ventrikels, die gevuld zijn met cerebrospinale vloeistof. Craniosacraal therapie werkt in basis aan het beter doorstromen van deze vloeistof van het sacrum (heiligbeen) tot het cranium (schedel). Ook met de laterale ventrikels kan contact worden gemaakt en dus ook makelijk met de bassale ganglia. Aan de PCSA Craniosacraal Academie wordt in nascholingsmodule “Ken je Brein deel III” specifiek aandacht besteed aan de bassale ganglia. Hierbij wordt stap voor stap contact gemaakt met de delen van de basale ganglin. Eerst de caudate nucleus, dan de interne capsule, globus pallidus, putamen, externe capsule en het claustrum. Als deze technieken in praktijk worden gebracht bij een Parkinson patient en het contact kan worden gemaakt dan zal deze er zeker van profiteren.

Werken met cranio aan de bassale ganglia zal dus niet de oorzaak van Parkinson wegnemen, maar zal wellicht wel de symptomen kunnen verlichten. Door contact te maken met substantia nigra kan gezocht worden naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson. Verder is cranio een complementaire therapie die rust en balans geeft en ook ideaal is om ziekten in het zenuwstelsel te behandelen.

Bent u benieuwd? Wilt u het een keer uitproberen? Parkinson patienten ontvangen 50% korting op een eerste behandeling. Voor een afspraak voor een cranio-sacraal therapie sessie ga naar de contact pagina.

 

One thought on “Parkinson en Cranio-sacraal therapie

  1. H.Kok Levie

    het klinkt veel belovend.
    ik gebruik 6 x per dag dopamine,ben tot nog toe vrij stabiel.
    IK FIETS VEEL EN ZWEM 3 x per week.
    Intressant artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *