Energy is Flowing

Migraine en cranio-sacraal therapie

Migraine is een vervelende en veelvoorkomende kwaal. In Nederland hebben maar liefst 100.000 mensen last van migraine, waarbij vrouwen in de meerderheid zijn. Vroeger werd migraine beschouwd als een psychische klacht of afgedaan als gewoon hoofdpijn. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over migraine. Dit artikel gaat over wat migraine precies is en hoe cranio-sacraal therapie kan helpen met het bestrijden van migraine.

Wat is migraine?

Migraine kenmerkt zich vooral door de helse kloppende hoofdpijn. Bij de helft van de patienten aan één kant van de schedel. Bij de andere helft is de pijn aan beide kanten. Verdere symptomen zijn misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Een migraine aanval kan soms wel drie dagen duren. Bij een derde van de patienten wordt een aanval voorafgegaan door een zogenaamde aura. Zij zien lichtflisten, zien troebel of hebben een gedeeltelijk gezichtsverlies. Soms is er een halfzijdige verlamming. Het aura verdwijnt meestal na ongeveer één uur. Een hoofdpijn aanval volgt niet altijd na een aura, zelfs als het aura een verlamming betreft.

Oorzaak van migraine

Over de oorzaak van migraine wordt steeds meer bekend. Ten eerste is sinds de jaren negentig bekend dat erfelijke aanleg een rol speelt bij migraine, toen in 1996 de eerste migrainegenen ontdekt werden. Hormonale veranderingen bij vrouwen hebben ook een invloed op oorzaak van migraine. Zo hebben vrouwen aan het begin van een menstruatiecyclus een hogere kans op een aanval, waarschijnlijk veroorzaakt door daling van oestrogeen. Andere factoren die zoal een rol spelen zijn stress, zware vermoeidheid, hevige emotie en slaaptekort.

De oorzaak van migraine

Figuur 1: De oorzaak van migraine

Maar wat gebeurd er nu precies in de hersenen? De migraine-aanval wordt waarschijnlijk voorafgegaan door een “spreading depression”. Dit is een plotselinge korte verhoogde electrische activiteit van zenuwcellen meestal in de occipitale hersenkwab die zich snel verspreidt over de cortex. Dit wordt gevolgd door een langdurige verlaagde activiteit van de zenuwcellen, de zogenoemde “depression”. Onderzoekers denken nu dat voordat de spreading depression begint de zenuwcellen al op een soort omslagpunt zitten , waardoor er maar iets kleins hoeft te gebeuren een lichtflits of hormonale verandering om een spreading depression te triggeren.

De spreading depression zelf veroorzaakt geen pijn. De spreading depression veroorzaakt een massaal vrijkomen van activerende stoffen waaronder potassium,  stikstofoxide, zuur en arachnoide zuur. Deze doen de bloedvaten in de hersenvliezen verwijden. Hierdoor worden de zenuwuiteinden  van hersenvliezen rond het brein getriggerd. De trigeminus zenuw oftewel de vijfde craniale zenuw zend een signaal naar de hersenstam. Hier wordt de Trigeminus nucleus geactiveerd (zie ook Figuur 1). Dit veroorzaakt een kettingreactie naar de thalamus en als die het signaal doorstuurt naar de hersenschors, dan voelt men pijn. Er is ook een andere theorie dat de pijn direct vanuit de hersenstam veroorzaakt wordt. En nog een derde theorie dat de pijn veroorzaakt wordt doordat migraine patienten een abnormale pijn perceptie hebben. De abnormale pijn perceptie kan natuurlijk ook onderdeel van de andere theorieën zijn. Zie ook de volgende video voor een duidelijk uitleg over de oorzaak van migraine.

De plek waar de spreading depression plaatsvindt relateert naar het soort aura dat men ervaart. Als de spreading depression in de visuele cortex is dan heeft men een visueel aura. En als het in het sensory cortex plaatsvindt dan vallen sensorische functies uit, wat resulteert in een verlamming. Het is ook interessant om te weten dat de spreading depression zich heel langzaam verplaatst door de hersenen, met een snelheid van 3mm per minuut.

Hoe kan cranio-sacraal therapie helpen bij migraine?

Ten eerste kan cranio-sacraal therapie helpen om factoren die een migraine aanval doen triggeren te doen verminderen. Hierbij doel ik vooral op stress, de belangrijkste uitlokkende factor voor migraine. Cranio-sacraal therapie werkt zeer ontspannend en is doeltreffend om stress te verminderen.

Migraine gaat vaak samen met een normale spanningshoofdpijn. Craniosacraal therapie kan effectief werken door direct aan spieren in bijvoorbeeld de nek rond de nekwervels (C1 en C2) of aan sternocleidomastoid spier. Dit kan de oorzaak van een hoofdpijn doen wegnemen. Hoofdpijn kan ook worden veroorzaakt door een te strak aangespannen hersenvlies. Craniosacraal therapie kan door bij het sacrum ruimte te maken deze spanning al doen afnemen. Het ruggemerg is immers tot het sacrum omgeven door dezelfde vliezen als de hersenen. Hierdoor kan de hoofdpijn afnemen of verdwijnen.

Als de juiste voorwaarden zijn gezet kan men aan het brein zelf werken. Ook hier kan craniosacraal therapie zorgen voor betere en schonere hersenen zorgen. Let wel de enige plekken in de hersenen waar pijnsensoren zijn, is bij de hersenvliezen. Net als eerder bij het sacrum kan ook bij het schedel de hersenvliezen “ontspannen” worden in de meest letterlijke betekenis van het woord. Meer ontspannen hersenvliezen zullen ook minder druk geven op bloedvaten bevatten, wat de migraine kan doen afnemen. Lees ook dr. Upledger zijn column hierover.

Hoe kan cranio meer direct aan migraine werken? Ten eerste door client bewust te maken wat er gebeurd tijdens migraine aanval, waardoor een client beter leert anticiperen en misschien de migraine aanval kan voorkomen. Afhankelijk of de client ook een aura heeft voorafgaande aan een migraine aanval, kan ook hier naar worden gekeken. Als er sprake is van een visueel aura kan de therapeut de visuele cortex in de occiputale hersenkwab behandelen. Gewoon door vingers op dat gedeelte van schedel te leggen en ontlading te geven. Door feedback van client kan de plek nog exacter worden gemaakt. Bij een aura met neurologische uitvals verschijnselen kijkt men natuurlijk bij de sensorische cortex.

visueel aura ⇒ visuele cortex ontladen
neurologische uitvalsverschijnselen ⇒ sensorische cortex ontladen

De vault hold waarbij contact wordt gemaakt met het brein.

De vault hold waarbij contact wordt gemaakt met het brein.

Zoals eerder opgemerkt wordt een aura waarschijnlijk voorafgegaan door een soort kantelmoment. Ontladen van het deel van de cortex kan dan mogelijk zorgen dat dit kantelmoment niet optreedt of uitgesteld wordt. Als er geen specieke plek naar het aura verwijst of er treedt geen aura op dan kan men ook de handen op het hoofd leggen. De vault hold die alle schedelbeenderen omgeeft is dan de meest voor de hand liggende optie. De pink ligt dan onder de occiput, ringvinger en middelvinger op temporale been, wijsvinger op sphenoid vleugel en duim op parietale bot. Dan kan de therapeut laag voor laag door schedel en hersenvliezen heen contact met de hersenen maken. De craniosacraal therapeut kan dan waarschijnlijk voelen, waar de spreading depression in het brein plaatsvindt.

Het volgende wat de therapeut kan doen is de trigeminus ontladen. Deze zendt dus waarschijnlijk een signaal richting de hersenstam (Figuur 1, pijl 2). De standaard cranio techniek is om de trigeminus zenuw te ontladen op het punt waar de 3 takken  van de zenuw samenkomen in het Ganglion van Gasser in het kuiltje boven jukbeen bij het oor. De neuronen in de trigeminal ganglion zijn ook de belangrijkste bron van de neurotransmitter CGRP. CGRP speelt een belangrijke rol in migraine. Huidige migraine medicijnen als sumatriptan onderdrukken de afgifte van CGRP.

In donkerblauw de trigemnial nuclei.

In donkerblauw de trigemnial nuclei in de hersenstam.

Daarna kan de therapeut werken bij de hersenstam. Hier kunnen de verschillende nuclei ontlaadt worden. In ieder geval de Trigemeninal nuclei. De nuclei liggen in de gehele herstenstam van de medulla tot het middenbrein. De belangrijkste nuclei voor migraine liggen waarschijnlijk in de pons. Naast de trigeminal nuclei kun je ook contact maken met de Raphe kernen. De Raphe nuclei bevinden zich langs de middellijn van de pons en zijn de belangrijkste plaats waar serotonine voor de rest van het brein wordt gemaakt. Serotonine is een neurotransmitter met een regulerende werking van onder andere slaap, emoties, stemming en eetlust. Veel mensen met migraine komen zulke klachten bekend voor. Daarnaast speelt serotonine ook een rol bij de verwerking  van pijnprikkels. Serotonine en daarmee de Raphe kernen spelen dus waarschijnlijk een belangrijke rol bij migraine. Een ander bewijs hiervoor is dat medicijnen (triptans) die bepaalde receptoren van serotonine in de zenuwuiteinden stimuleren acute pijn tijdens een migraine aanval kunnen verminderen.

De hersenstam stuurt de prikkel verder naar de thalamus. De Thalamus is het grote doorgeef station wat de pijnprikkel doorstuurt naar de hersenschors of onderdukt. Ongeveer 50% van de pijnsensaties vanuit de hersenstam worden niet doorgesluisd door de thalamus. De thalamus bestaat uit twee delen die rond het derde ventrikel liggen. Vanuit het derde ventrikel kan de cranio therapeut ook contact met de thalamus maken. Ook zou het een optie kunnen zijn de verbinding tussen pons en thalamus te controleren.

Kortom in betrekking nemende wat bekend is over migraine lijken de volgende craniosacraal technieken nuttig om migraine te behandelen: ontspannen hersenvliezen, ontladen sensorische of visuele cortex, trigeminus ontladen, hersenstam behandelen en de thalamus-trigeminus nuclei connectie. Aangevuld met het brengen van ontspanning in gehele lichaam en wat het lichaam de therapeut en client verteld is cranio-sacraal therapie een uitstekende complementaire therapie voor migraine. Heeft u last van migraine en wilt u  een craniosacraal sessie ontvangen? Ga dan naar de contact pagina of email energyisflowing@gmail.com.

 

2 thoughts on “Migraine en cranio-sacraal therapie

 1. Sandra

  Beste Willem,

  Ik was zelf al bezig om alles uit te pluizen over migraine. En als doel om daar een samenvattend geheel van te maken voor mijzelf en indien nodig voor mensen die migraine hebben en cranio ondergaan of zoekende zijn naar een gepaste behandeling.
  Vandaag las ik bij toeval jou blog. En ik ben dankbaar voor hetgeen wat jij al hebt gevonden.
  Vele technieken die ik las heb ik al gedaan bij mensen met migraine maar jou blog geeft mij nog wat meer beeld en details.
  En nu snap ik ook beter waarom ik dan naar bepaalde plaatsen ga op en in het lichaam.
  Echt ik ben je heel dankbaar.
  Iets voor in de Dura?
  Vriendelijke groet,
  Sandra Schakelaar

  1. willem Bericht van de auteur

   Beste Sandra,

   Bedankt voor jouw reactie. Leuk om te horen dat het jouw bekend voorkomt en dat je er wat aan hebt. Als je nog aanvullingen hebt dan hoor ik het ook graag. Zelf ben ik ook gewoon met dit stuk begonnen omdat ik door clienten meer over migraine wilde weten. Wat mij betreft mag het ook in de Dura, maar die heb ik al een tijdje niet meer gezien.

   groetjes,
   Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *