Energy is Flowing

Alternatieve behandelingen bij Alzheimer (deel 2)

Lees deel 1:  over oorzaak van Alzheimer
Alternatieve behandelingen voor Alzheimer

Er is geen alternatieve geneeswijze die Alzheimer kan genezen. Er zijn wel diverse alternatieve methoden die patienten kunnen helpen of die preventief kunnen werken. Ten eerste is daar veel bewegen. Activiteit is goed voor het brein en dus ook in het voorkomen van Alzheimer. Of het nu zwemmen, dansen, tuinieren of hardlopen voor iedere activiteit is in onderzoek aangetoond dat ouderen die veel lichamelijk bezig zijn gezondere hersenen hebben. Ook werd aangetoond dat het nooit te laat is om actief te worden.  In Nederland is er natuurlijk professor Erik Scherder die met zijn populaire boek “Laat je hersenen niet zitten” ook laat zien dat bewegen goed voor de hersenen zijn.

Naast bewegen is er nog iets anders wat voor de hand ligt, namelijk stress. Er is onderzoek gedaan naar ouderen boven de 70 in de New York. Bij degene die meer stress ervaarden werden ook meer cognitieve problemen zoals vergeetachtigheid waargenomen.  Het verminderen van stress in je leven is dus goed voor de hersenen. Natuurlijk is verminderen van stress ook goed voor je algehele gezondheid. Er zijn veel manieren om stress te verminderen, waaronder ook bewegen en sporten.

Voeding en Alzheimer

Er zijn verschillende dieëten en soorten voedsel die goed zijn ter verkoming van Alzheimer. Over het algemeen moet je wel een beetje voorzichtig zijn met resultaten van zulke onderzoeken. Aangezien mensen die gezonder eten over het algemeen meer bewegen, hoger opgeleid zijn en dus gezonder leven. Een hoge bloedsuikerspiegel is gelinkt aan een  10% inkriming van bepaalde hersengebieden (4). Teveel suiker is natuurlijk sowieso niet gezond en verhoogt de kans op bijvoorbeeld diabetis. Rood vlees al niet goed voor het hart geeft ook een hoger risico op Alzheimer, waarschijnlijk veroorzaakt door grotere inmame van ijzer (zie). Vette vis (zalm, makreel, paling en haring) daarentegen is goed tegen Alzheimer. Een onderzoek bij 8000 65-plussers liet zien dat mensen die minder dan 1 dag per week vis aten 47% meer kans op dementie hadden. Hier tegenover hadden mensen die dagelijks vis aten 44% minder kans op dementie. (5) Dit komt waarschijnlijk door omega-3 vetzuren aanwezig in vette vis. Omega-3 vetzuren zitten ook in zaden en noten. Walnoten in het bijzonder zijn goed voor de hersenen en ook het hart (6). Ook van cacao, koffie en kurkuma worden positieve effecten voor de hersenen en tegen Alzheimer geclaimd.

Alzheimer en meditatie

Iets anders wat ook goed is om stress tegen te gaan en waarvan ook bewezen is te helpen tegen Alzheimer is meditatie. In een onderzoek met ouderen tussen 55 en 90 jaar met lichte cognitieve verzwakkingen (oftewel MCI (Mild cognitive Impairment), eerste stadium van alzheimer) werd iedere dag een begeleide meditatie van 15 tot 30 minuten en een wekelijkse mindfulness groepsessie gedaan. 8 weken later werden zij onder de MRI scan gelegd waar werd aangetoond dat hun hippocampus minder gekrompen was. De hippocampus speelt een belangrijke rol in het korte termijn geheugen. Daarnaast was ook een ander deel van de hersenen verbeterd was, namelijk het defaultnetwerk (default network mode). Het wordt gesugereerd dat het defaultnetwerk te maken heeft met toestanden als dagdromen, introspectie of onze spontane gedachtenstroom. Net als de hippocampus is dit netwerk aangetast bij Alzheimer patienten.   Naast de verbeterde hersenen onder de MRI scan liet het onderzoek ook zien dat de deelnemers verbeterde cognitie en algemeen welzijn hadden.

In een ander onderzoek werd zelf aangetoond dat na 8 weken meditatie de stroom van bloed in de hersenen en het geheugen verbeterd waren. De oudere deelnemers met geheugen problemen deden 12 minuten per dag  de Kirtan Kriya meditatie uit de Kundalini Yoga.  Bij de duizenden jaren oude Kirtin Kriya meditatie zingt de deelnemers een mantra Saa Taa Naa Maa tijdens het doen van vingeroefeningen. Volgens de oosterse wijsheid stimuleren de vinger bewegingen acupunctuur punten. Volgens de westerse wetenschap verbetert het de doorstroming van bloed van het motorische gedeelte van de hersenen  Zie hier de link naar de oefening.

Ook acupuntuur zelf heeft een positief effect op mensen met Alzheimer. In een onderzoek werd aangetoond dat spraak- en motorische functie toenamen, alsmede stemming en cognitieve functie verbeterd waren. Dit onderzoek werd echter uitgevoerd bij een kleine groep mensen, waardoor nog meer onderzoek nodig is. Onderzoek bij dieren met Alzheimer verschijnselen (vergeetachtige ratten) laat zien dat de hoeveelheid opgestapelde beta-amyloïde eiwitten in de relevante hersendelen afneemt na de behandeling met acupuntuur.

Cranio en Alzheimer

Waarom kan craniosacraal therapie ook effectief zijn bij het voorkomen en behandelen van Alzheimer? Tijdens een craniosacraal therapie sessie maakt de therapeut contact met de cerebrospinale vloeistof die stroomt langs de wervelkolom van het sacrum tot aan in het cranium (schedel). In de hersenenen wordt de hersenvloeistof toegevoerd en afgevoerd vanuit ventrikels en sinussen. Een craniosacraal therapie sessie zorgt voor een betere doorstroming van de cerebrospinale vloeistof en mogelijk ook voor meer ruimte tussen de hersenvliezen. Waardoor het afval in de hersenen, bij ouderen en vooral bij Alzheimer in overvloed aanwezig, beter kan worden afgevoerd. Alleen dit zou al een positief effect op Alzheimer moeten hebben.

In een interview over Alzheimer en cranio op psychologytoday stelt Michael Morgan van het Upledger instituut dat cranio helpt om stress te verminderen. Eerder heb ik de negatieve invloed van  stress  op Alzheimer al laten zien. Verder stelt Morgan dat craniosacraal therapie onstekingsremmend werkt. Ontstekingen van het hersenweefsel draagt bij aan Alzheimer. Met craniosacraal therapie kun je met het immuunsysteem werken om deze ontstekingen aan te pakken. Ook kun je met immuunsysteem werken om het afval van plaques van eiwitten op te ruimen.

Er is ook een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van craniosacraal therapie op dementie. Het onderzoek liet zien dat er statistisch significante verbeteringen te zien waren bij senioren met dementie. De veranderigen waren nog een lange tijd na de interventie meetbaar. De verzorgende verplegers en familie zagen ook zichtbare veranderingen. De clienten begonnen weer verzorgers en kennissen te herkennen. Er was zelfs een vrouw die weer begon te spreken in complete zinnen en haar zelf te voeden. (7)

Dit onderzoek stond onder de supervisie van de eerder genoemde Michael Morgan. Hij heeft ook een boek geschreven over hoe cranio helpt Alzheimer te voorkomen en de kwaliteit van leven verbeterd. Dit boek in het Engels is via internet te bestellen en voor de geïnteresseerden is er ook onderstaande video.

 

Er zijn dus verschillende manieren en redenen waarom craniosacraal therapie effectief kan zijn als complementaire therapie bij Alzheimer en dementie. Heeft u ook een interesse in een craniossacraal therapie sessie? Ik biedt craniosacraal therapie sessie aan in combinatie met begeleiding bij de eerder genoemde meditatie oefeningen. Mijn praktijk is gevestigd in Amsterdam. Mijn email adres is energyisflowing @ gmail . com of ga naar de contact pagina.

  1. Swaab DF, Wij zijn ons brein. 2010; Amsterdam: Contact, pp 400-402
  2. D’Andrea MR, Nagele RG, Wang HY, Peterson PA, Lee DH. Evidence that neurones accumulating amyloid can undergo lysis to form amyloid plaques in Alzheimer’s disease. Histopathology 2001;38(2):120-134.
  3. De Grey A, Rae M., “Ending Aging: The Rejuvenation breakthroughs that could reverse human aging in our lifetime”, New York, NY: St. Martin’s Press, 2007
  4. Cherbuin N, Sachdev P, Anstey K.J., “Higher normal fasting plasma glucose is associated with hippocampal atrophy: The PATH Study.”, Neurology 79, 1019-26, 2012
    (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22946113)
  5. Barberger-Gateau, P. Et al. “Dietary patterns and risk of dementia: The Three City Cohorty Study”, Neurology 69, 1921-30, 2007
  6. Verburgh, Kris, “Veroudering Vertragen”, blz 109, Amsterdam, Prometheus, 2015
  7. Gerdner LA, Hart LK, Zimmerman MB, “Craniosacral stillpoint technique: exploring its effect in individuals with dementia”, Journal of Gerentology Nursery 34(3) 2008 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18350746)

One thought on “Alternatieve behandelingen bij Alzheimer (deel 2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *