Energy is Flowing

Alternatieve Behandelingen bij Alzheimer (deel 3)

Interview met Janneke Borghans (craniosacraal therapeut)

In een eerder artikel over de Ziekte van Alzheimer sprak ik al over de potentie van cranio-sacraal therapie als complementaire behandeling. Naar aanleiding hiervan kwam ik in contact met Janneke Borghans, craniosacraal therapeut uit Malden. Zij heeft veel ervaring met het behandelen van dementie met craniosacraal therapie. Janneke  Borghans vertelt in dit interview over haar ervaringen met cliënten met dementie.

Jij behandelt veel mensen met dementie. Is dat een bewuste keus geweest? Of iets dat op jouw pad kwam?

Het werken met mensen met dementie was geen bewuste keuze. In mijn stage fysiotherapie (in 1990) heb ik wel gewerkt met deze groep. Dit vond ik toen heel leuk en merkte ook dat ik het goed kon, maar heb het daarna geparkeerd. In 2009 werd ik benaderd door een verpleeghuisarts van een instelling in Westervoort met de vraag om eens te komen kijken naar één van de bewoners. Het bleek dat Cranio heel erg goed aansloot bij deze mensen en mijn interesse voor dementie werd zo een passie. Sindsdien wordt ik geregeld gevraagd om mee te kijken en te behandelen.

Waar behandel je mensen met dementie? Komen zij bij jou in de praktijk of ga je naar het verzorgingshuis of hospice toe?

Ik behandel vooral mensen in hun laatste fase van dementie. Dit doe ik op locatie; de instelling waar zij wonen. Het zou veel te onrustig zijn deze mensen te verplaatsen. Zelfs het gaan liggen op een behandelbank is te veel gevraagd. Ik behandel ze dus op de plek waar zij zich bevinden (zoek eventueel wel een rustig hoekje op).

Combineer jij cranio met andere therapieën? Zo ja, wat is de toegevoegde waarde?

Ik gebruik mijn kennis als fysiotherapeute om structuren te herkennen en aan te spreken, maar behandel volledig Craniosacraal.

Kan cranio ook iets betekenen voor mensen met beginnende dementie klachten?

Ik heb zelf niet veel ervaring in de behandelen van beginnende dementie, maar weet van collega’s (en de paar cliënten die ik wel heb gehad), dat Cranio de beginnende dementie kan vertragen. Met name de behandeling van het hoofd en specifiek het sfenoid, heeft een gunstig effect.

In een later stadium van dementie , wanneer verzorging noodzakelijk is, bij wat voor klachten zie je dan verbeteringen na craniosacraal therapie behandelingen?

Met name de onrust wordt minder door het verlagen van de orthosympaticus en hetaanspreken van alle stresssystemen. Maar vooral ook het verwerken van onverwerkte trauma’s; deze zitten immers opgeslagen in het lichaam en deze komen er bij de behandeling vaak uit. Dit is niet de eerste indicatie, maar als het gebeurd begeleid ik dit proces en kanaliseer de vrijkomende emoties.

Wat kan craniosacraal therapie betekenen voor mensen met dementie in de palliatieve fase van bijvoorbeeld Alzheimer?

Cranio brengt rust, maar vooral het afmaken van processen in de zin van traumaverwerking. Mensen met dementie hebben veelal onverwerkte trauma’s die zij hun hele leven al meedragen; doordat hun hoofd niet meer meedoet, kunnen deze eindelijk uit het lijf. Hierdoor kunnen ze rustiger overgaan.

Je hoort weleens van demente mensen die plotseling een moment van helderheid hebben, waar zij bekenden weer herkennen of  complete zinnen weer correct zeggen. Maak jij dit weleens mee tijdens of na een behandeling?

De momenten van helderheid zoals ik ze mee maak, zitten vaak begraven in de zinnen en gesprekken vol verwardheid. Vaak wordt er veel gepraat over van alles en nog wat en komt er in één keer een tussenzin met de kern waarom het draait. Je zou deze tussenzin zo kunnen missen; ik houd mijn(interne) oren dus altijd goed open.  Het zijn geen lange verhalen of echte helderheid, maar een zin als “in wil dit niet meer”, “het was toch een goed kind”, “het was zwaar”… Aan de intentie van het uitspreken voel (en hoor) je dat dit belangrijk is. Deze tussenzinnen zijn zeker van belang voor de traumaverwerking, dat voel ik in hun lichaam.

SAMSUNG CSC

Janneke Borghans tijdens het geven van een craniosacraal therapie behandeling.

Je moet er wel voelsprieten voor hebben, want het zijn geen grote, lange verhalen: het is weer weg voordat je het weet.

Zijn er specifieke craniosacraal therapie technieken die jij veel toepast bij clienten met dementie?

Doordat deze cliënten niet op een bank liggen, leg ik mijn handen waar het uitkomt. Hierdoor kan ik geen specifieke technieken doen. Alleen aan het hoofd kan ik de schedeltechnieken doen, maar daar kom ik vaak niet eens aan toe. Het meeste speelt zich af in het lichaam.

Uit eigen ervaring vind ik craniosacraal therapie bij ouderen (70+) altijd zeer speciaal, alleen al contact maken met een lichaam dat al zoveel heeft meegemaakt, een eigen verhaal heeft en toch door de veroudering zo fragiel voelt. Op zelfde soort manier misschien wel, als het behandelen met babys. De aanraking van cranio is ook heel zacht en intiem. Voor sommige ouderen is die intimiteit van cranio, al dan al niet door generatie verschil of eenzaamheid, ook best confronterend. Hoe ervaar jij dit?

In mijn ervaring met ouderen herken ik dit wel, maar mijn ervaring met dementerenden is heel anders. Ze voelen veel beter met hun lijf en “weten” wat er gebeuren moet. Ze grijpen dan ook echt hun kans, zo voelt het voor mij. Ik voel bij hen ook vaak juist de hunkering naar die intimiteit van aanraking. De confrontie die jij noemt zit veelal in het hoofd en dat doet bij dementie bijna niet meer mee. Alles gebeurd in het lijf! Ik snap ook wat je zegt over baby’s: ook die zitten (nog) niet in hun hoofd. Dit werkt echt veel sneller! Bij dementie dus ook.

Janneke Borghans haar praktijk bevindt zich in Malden (Gelderland). Op vrijdags geeft zij behandelingen in Westervoort, nabij Arnhem. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u terrecht op http://www.jannekeborghans.nl

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *