Energy is Flowing

Veilig craniosacraal therapie voor baby’s en kinderen

 Veilig caniosacraal therapie voor baby’s

Door onzorgvuldige berichtgeving bestaat er een misverstand over de veiligheid van craniosacraal therapie voor baby’s. Craniosacraal therapie mits zorgvuldig en met liefde door een gediplomeerde therapeut uitgevoerd is veilig. Hieronder leg ik uit waarom en hoe u het best een therapeut voor uw kind kunt kiezen

Onzorgvuldige berichtgeving

Regelmatig krijg ik de vraag of craniosacraal therapie veilig is voor baby’s. Of zijn er cliënten die deze vragen vanuit hun omgeving krijgen. Mensen refereren dan meestal aan een aflevering van Zembla van een aantal jaren geleden. Ook websites van skeptici van alternatieve geneeswijzen linken hier vaak aan. In de bewuste aflevering van Zembla werd een zeer tragisch ongeval besproken waarbij de baby zogenaamd met “craniosacraal therapie” was behandeld. De bewuste therapeut was echter geen gediplomeerd craniosacraal therapeut. De beroepsopleiding van craniosacraal therapie en de beroepsvereniging van craniosacraal therapeuten, NCSV kon zich dan ook niet herkennen in de gebruikte technieken. Zij stelden in een reactie in 2011 dat de technieken in craniosacraal therapie “zo zacht zijn als de baby zelf. Geen manipulaties, geen invasieve methodiek, omdat hetzelfde effect ook bereikt kan worden met zachtheid, zonder dwang, en het meegaan met de natuurlijke ritmes van het lichaam. Dit is juist waardoor de craniosacraal therapie zich onderscheid van alle andere: de zachtheid, de natuur volgend.” De Inspectie voor de Gezondheidszorg kwam in 2012 naar aanleiding van een onderzoek naar dit tragische geval, ook tot de conclusie dat het diep buigen of dubbel vouwen van baby’s geen craniosacrale handeling is (1).

In 2017 was er weer een actualiteitenrubriek die negatief aandacht aan craniosacraal therapie gaf in een aflevering over alternatieve geneeskunde bij kinderen. Brandpunt had de casus van een huilbaby die niet goed was behandeld. Ook in deze behandeling, waar in de baby werd “samengevouwd”, kan ik mij als craniosacraal therapeut helemaal niet herkennen. Waar de moeder in de aflevering verklaart wel om opheldering te hebben gevraagd bij andere craniosacraal therapeuten, die zich overigens ook niet in de behandeling herkenden, heeft Brandpunt dit nagelaten. Net als bij de Zembla aflevering werd de beroepsvereniging wederom niet om wederhoor gevraagd. Samenvattend doet het beeld dat wordt geschetst in deze uitzendingen helemaal af aan de zachte, zorgvuldige en liefdevolle therapie die craniosacraal therapie is.

Wetenschappelijk onderzoek

Een ander punt dat vaak, vooral door sceptici, wordt aangehaald, is dat er geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van craniosacraal therapie. Hier zijn echter ook kanttekeningen bij te plaatsen. Het is ten eerste moeilijk en kostbaar om craniosacraal therapie wetenschappelijk te bewijzen. Ik heb hier eerder over geschreven. Dit is helemaal lastig voor baby’s. Craniosacraal therapie is een holistische geneeswijze. Ieder kind is uniek en het lichaam wordt als één geheel gezien. Zelfs als baby’s een zelfde klacht hebben, kunnen behandelingen zeer verschillend zijn. Dit maakt wetenschappelijk toetsen dus erg lastig.

Er is echter wel degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan. Eén onderzoek uit 2006 laat zien dat craniosacraal therapie huilbaby’s de slaap doet toenemen en huilen afneemt (2). Ander onderzoeken laat positief resultaat zien bij krampjes in de darmen. (3) Verder onderzoek bij craniale osteopathie (*) laat positieve effecten zien bij obstructieve apneu (4), posturale asymmetrie (5), Er zijn ook verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van craniosacraal therapie of craniale technieken uit osteopathie (*) bij vroeggeboren kinderen (6&7).

Deze onderzoeken zijn allemaal met controlegroepen gedaan en statistisch onderbouwd. Hoewel je kunt afvragen wat het placebo-effect bij baby’s is, wil de wetenschap ook graag nog een blinde controle groep. Dit gaat echter een stuk lastiger bij craniosacraal therapie dan bij het testen van medicijnen. De resultaten in de eerdergenoemde onderzoeken zijn veel belovend. Vervolgonderzoeken met grotere onderzoeksgroepen en een dubbelblind controlegroep zijn echter wel wenselijk om meer inzicht en meer wetenschappelijk draagvlak te krijgen.

Uit eigen ervaring, niet wetenschappelijk objectief maar toch, werkt craniosacraal therapie heel goed voor baby’s voor verschillende klachten. Deze ervaring deel ik met andere craniosacraal therapeuten, maar ook met vele andere deskundigen die met kinderen werken zoals lactatiedeskundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten.

Kies zorgvuldig een craniosacraal therapeut voor uw kind

Iedereen kan zich in principe een craniosacraal therapeut kan noemen. Dit vergt enige verantwoordelijkheid van ouders bij het kiezen van een craniosacraal therapeut voor hun kind. Het is belangrijk om een therapeut te kiezen die een gecertificeerde beroepsopleiding craniosacraal therapie heeft gedaan. Dit is om twee redenen belangrijk. Ten eerste heeft afgestudeerd therapeut bij de een beroepsopleiding ook modules over baby’s en kinderen gedaan, waar specifiek het behandelen van baby’s wordt geleerd. Ten tweede heeft een afgestudeerde therapeut een heel traject doorlopen, waar waar veel vaardigheden en medische kennis geleerd wordt. Daarnaast maakt de therapeut zelf tijdens zo’n opleiding ook een grote persoonlijke ontwikkeling mee. Dit is erg belangrijk, want je wil geen therapeut voor kinderen die zijn eigen jeugdtrauma’s niet heeft geconfronteerd.

In Nederland zijn twee beroepsopleiding voor cranosacraal therapeuten. De eerdergenoemde Peirsmann Cranio-Sacraal Academie (PCSA), een 4-jarige beroepsopleiding op HBO niveau en het Upledger Instituut, een post-HBO opleiding voor medische professionals. Tevens kan het ook zo zijn, dat iemand zijn opleiding in het buitenland heeft gevolgd. Sommige (alternatieve) therapeuten in andere disciplines hebben misschien ook aanvullende cursussen of modules craniosacraal therapie gevolgd. Dit is misschien een mooie aanvulling voor hun praktijk, maar als je specifiek craniosacraal therapie voor jouw kind wilt, dan zou ik altijd adviseren een therapeut kiezen die een beroepsopleiding craniosacraal therapie heeft gedaan.

Voor afgestudeerde therapeuten zijn er in Nederland twee beroepsverenigingen. De Nederlandse Cranio Sacraal Vereniging (NCSV) en de Beroepsvereniging Upledger Craniosacraal Therapeuten Nederland (UCN). Voor beide beroepsvereningen moet een therapeut een beroepsopleiding gevolgd hebben, waarbij men alleen lid van het UCN kan worden als aan het Upledger Instituut gestudeerd is. Een opleiding medische basiskennis op HBO-niveaus is ook bij beiden vereist. Tevens zijn er onder andere verplichtingen van intervisie, jaarlijkse bijscholing, visitatie en EHBO. Bovendien zijn er bij beiden verenigingen een klacht en tucht regelingen. Een therapeut van NCSV en UCN, kun je respectievelijk vinden op: https://ncsv.info of https://www.ucncranio.nl

Anders dan in de reguliere zorg heb je bij het kiezen van een craniosacraal therapeut altijd een vrije keus. Kies dan ook een therapeut waarmee je een klik hebt. Als je geen goed gevoel hebt, dan moet je het niet doen. Gelukkig zijn kinderen altijd heel eerlijk en zullen zij hoe jong zij ook zijn aangeven of zij of zij iemand mogen of niet. Baby’s zijn heel ontvankelijk voor craniosacraal therapie, dus meestal heeft de baby wel een klik met de craniosacraal therapeut. Het kiezen van een craniosacraal therapeut voor een veilige behandeling voor uw baby is dus eigenlijk heel simpel. Kies een therapeut met een beroepsopleiding en eentje waarmee u of u kind een klik heeft.

Cranio-Sacraaltherapie voor baby’s en kinderen door Etienne & Neeto Peirsman

Mijn leraar Etienne Peirsman, oprichter van de Peirsman Craniosacraal Academie heeft, samen met zijn vrouw een prachtig boekje geschreven over craniosacraal therapue voor baby’s en kinderen. Echt een aanrader als je meer wilt weten waarom cranio-sacraal therapie voor baby’s en kinderen. Echt een aanrader voor als je meer wilt weten waarom cranio-sacraal therapie zo ideaal voor baby’s en kinderen is. Verder heb ik zelf ook meer informatie op mijn website voor welke klachten bij baby’s en kinderen cranio-sacraal therapie kan worden toegepast.

 

 

 

(*) craniosacraal therapie komt oorspronkelijk uit de (craniale) osteopathie voort. Daarom zijn er bepaalde technieken die overeenkomen. In een onderzoek (6) uit 2016 wordt gesteld “craniosacraal therapie is een van de meest zorgvuldige en niet-invasieve therapieen van osteopathische manipulatieve technieken en een van de meeste populaire niet-farmalogische complementaire therapieen voor volwassenen.”

 1. Bevindingen en conclusies van het onderzoek naar de behandeling van huilbaby’s door o.a. craniosacraal therapeuten, Rapport van Inspectie van Volksgezondheid https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brieven/2012/11/19/bevindingen-en-conclusies-van-het-onderzoek-naar-de-behandeling-van-huilbaby-s-door-o-a-craniosacraal-therapeuten
 2.  Hayden C, Mullinger B, A preliminary assessment of the impact of cranial osteopathy for the relief of infantile colic Complementary Therapies in Clinical Practice 2006: 12:2: 83-90 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388105001350?via%3Dihub
 3. Potzinger S, Familiarity with craniosacral nursing in pediatric nursing Kinderkrankenschwester 2008 Dec;27(12):504-6.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19189628?dopt=Abstract
 1. Vandenplas Y, Denayer E, Vandenbossche T, Vermet L, Hauser B, Deschepper J, et al. Osteopathy may decrease obstructive apnea in infants: a pilot study. Osteopath Med Prim Care. 2008. doi:10.1186/1750-4732-2-8.PubMedPubMed CentralGoogle Scholar
 2. Philippi H1, Faldum A, Schleupen A, Pabst B, Jung T, Bergmann H, Bieber I, Kaemmerer C, Dijs P, Reitter B. Infantile postural asymmetry and osteopathic treatment: a randomized therapeutic trial. Dev Med Child Neurol. 2006 Jan;48(1):5-9; discussion 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16359587?dopt=Abstract
 3. Raith W. Marschik B., Sommer C.,Maurer-Fellbaum U, Amhofer C., Avian A.,Löwenstein E., Soral S, Müller W.,  Einspieler C. and Urlesberger B. General Movements in preterm infants undergoing craniosacral therapy: a randomised controlled pilot-trial BMC Complementary and Alternative MedicineBMC series – open, inclusive and trusted201616:12
  https://doi.org/10.1186/s12906-016-0984-5
 1. Pizzolorusso G., Turi P., Barlafante G., Cerritelli F., Renzetti C., Cozzolino V., D’Orazio M., Fusilli P., Carinci F. en D’Incecco C. Effect of osteopathic manipulative treatment on gastrointestinal function and length of stay of preterm infants: an exploratory study Chiropractic & Manual Therapies 2011 19:15 https://chiromt.biomedcentral.com/articles/10.1186/2045-709X-19-15
 2. Lund GC, Edwards G, Medlin B, Keller D, Beck B, Carreiro JE. Osteopathic manipulative treatment for the treatment of hospitalized premature infants with nipple feeding dysfunction. J Am Osteopath Assoc. 2011;111 Suppl 1:44–8.View Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *