Energy is Flowing

Wat is Cranio-Sacraal Therapie?

Een zachte aanraking van het sphenoid bot.

Een zachte aanraking met de duimen van het sphenoid bot.

Cranio-sacraal therapie is een manuele therapie waarbij met een zachte aanraking van het lichaam het zelfgenezend vermogen wordt gestimuleerd. Meestal wordt bij de schedel, wervelkolom en sacrum behandeld. Tijdens een sessie wordt contact gemaakt met de natuurlijke beweging van het hersenvocht. Naast de ademhaling en bloedsomloop is de doorstroming van het hersenvocht essentieel voor ons leven. Het vocht stroomt tussen het cranium (schedel) en sacrum (heiligbeen).

Het hersenvocht ook bekend als cerebrospinaal vloeistof wordt aangemaakt in de bloed-brein barrière waar het de hersenventrikels in stroomt. Vanuit de ventrikels stroomt het via een ingenieus systeem van groeven en kanaaltjes de hersenen in of het stroomt via het ruggemerg richting het heiligbeen. De hersencellen (neuronen) baden dus in het hersenvocht. Zij ontvangen zo de voor hun noodzakelijke proteïnen en ionen. De neuronen lozen hun afval in het hersenvocht. Het vuile vocht wordt door de hersenvliezen heen in het bloed afgevoerd. s’Nachts tijdens de diepe slaap neemt de stroming van hersenvocht toe. Dit benadrukt dan ook het belang van een goede nachtrust en van een cranio-sacraal sessie.

Het buitenste vlies rond de hersenen en ruggemerg omgeeft de zenuwbanen vanaf het ruggemerg in de vorm van bindweefsel. De zenuwen lopen tot in de uiteinden van het lichaam, waardoor overal contact kan worden gemaakt met de stroming van het hersenvocht. Tijdens een cranio behandeling voelt de therapeut de langzame beweging van de stroming en kan met een zachte druk en vooral met veel aandacht de geblokkeerde stroming op gang brengen. Het lichaam komt dan in een diepe ontspanning. Hierdoor kun je echt voelen en luisteren naar je eigen lichaam. Dit is optimaal om het zelfgenezend vermogen te stimuleren.

cranio_sacraal_therapie_amsterdam_7_brein