Energy is Flowing

Wat is Cranio-Sacraal Therapie?

Een zachte aanraking van het sphenoid bot.

Een zachte aanraking met de duimen van het wiggebeen (sphenoid).

Cranio-sacraal therapie is een complementaire therapie voortgekomen uit de osteopathie. Het is ontstaan in de jaren tachtig van de vorige eeuw en is ontwikkeld tot een behandelsysteem met een hoge preventieve en medische waarde.

Door middel van uiterst zachte aanraking maken we contact met weefsel. Hierdoor slagen we er in blokkades in het lichaam te vinden en op te lossen, zodat alle vloeistoffen, zenuwimpulsen, meridiaanstromen en alle andere functies in het lichaam weer maximaal kunnen werken.

Zo kunnen schedelbotjes, wervels en heiligbeen hun juiste plaats terugvinden zodat de hersenen en ruggemerg weer optimaal leiding kunnen geven aan de rest van het lichaam.

Een craniosacraal therapeut maakt ook contact met een ritmische beweging bij client die gerelateerd is aan de beweging van het vocht in de wervelkolom en de schedel. Dit zogenaamde cerebrospinale vocht omgeeft als een kussen het ruggemerg en de hersenen. Het vocht heeft een actieve uitwisseling met de hersenen, waardoor het heel belangrijk is voor de regeneratie  van de hersenen. Tevens is die uitwisseling cruciaal voor het immuun uitwisseling met de hersenen.

De beweging van het vocht zorgt voor uitzetten en terugkomen van het buitenste hersenvlies, die ook om het ruggemerg heen ligt. Vanuit het ruggemerg vertakken zenuwen zich door het gehele lichaam. De zenuwen zijn omgeven door bindweefsel. Hierdoor is het door aanraking van weefsel mogelijk, de subtiele  beweging van het buitenste hersenvlies overal te voelen.

De craniosacraal therapeut brengt weer balans en kan blokkades in het lichaam oplossen. Wanneer psychologische of emotionele problemen de werking van de geest of het lichaam negatief beïnvloeden kunnen we dit opmerken, eventueel bespreken en samen met de cliënt een oplossing voor deze problemen vinden.

Een craniosacraal therapie behandeling geeft een grote innerlijke rust en helderheid. Dit is optimaal om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Hierdoor kunnen vele klachten voorkomen, verzacht of genezen worden. Lees ook Cranio voor Wie? over welke klachten behandelt kunnen worden met craniosacraal therapie.

cranio_sacraal_therapie_amsterdam_7_brein